Мелник

Вашата оценка 5 от 1 глас

 

Мелник е едно невероятният райско кътче, не пропускайте да го посетите.

 

 

Заслужава си, наистина.


В Мелник има всичко. Той е архитектурен резерват със своите уникални сгради запазени през годините, има невероятни Вина и дегостатицонни изби. Най-малкия град в България, само с 300 жители и наричан в древноста малкия Ерусалим, заради множеството си църкви.

Малкото градче Мелник е едно от най-красивите места в България. В полите на Пирин на около 20 километра от Сандански и 180 километра от София на 437 метра надморска височина.  На 7 километра от него се намира Роженския манастир.  

Градът е заобиколен от природния феномен пясъчните пирамиди. Те са уникален геоложки феномен, като някои от тези скални образования достигат височина до 100 метра и на места са напълно отвесни. През 1960г. са обявени за защитена територия и са характеризирани, като геоложки феномен, който има глобална стойност.

 

 

 Мелник е древен град и за него за първи път се споменава през XI век. В града има много паметници на културата и забелижителностти:“ Кордопуловата къща“ (частен музей с винарска изба) сградата е построена за производството и съхранението на вино, Пашовата къща(Ибрахим бейовата) e построена през 1815 г. Сега тази къща е градски исторически музей, Турския конак, Болярската (Византийска) къща е най-старата запазена византийска къща на територията на Балканите, Крепоста на Деспот Алексий Слав е български самостоятелен владетел през XII - XIII век, произхожда от династия Асеневци,  руините на средновековни църкви - Митрополитска църква "Свети Никола" , Църкватa (базиликa) "Св. Антоний", Църквата "Света Варвара", Църквата Свети Николай Чудотворец, Църквата Св.Св. Петър и Павел, Църквата Свети Йоан Предтеча, манастира Свети Харалампий, и много други. Удивително е как такова малко градче има толкова много културни забележителности.

 

 

Освен културните си забележителности Мелник е известен и със своите природни забележителности. Около града се намират уникалните природни образования, известни като пясъчните пирамиди. Тези уникални скални образования достигат височина до 100 метра и на места са напълно отвесни. През 1960г. са обявени за защитена територия и са характеризирани, като геоложки феномен, който има глобална стойност.

 

 

 

Мелник е известен със своите вина, има музей на виното, който се намира в избата на един от хотелите в града. Ако сте любители на напитката на боговете там можете да дегустира невероятно богата колекция на вина от региона.

 

Освен природните и културни забележителности в Мелник, в околността също има много места, които си заслужава да посетите. Има един приятен туристически маршрут Мелник – роженски манастир, който се изминава за около 1-1.30ч. Пътят минава през красиви местности, изпълнени с природни феномени и исторически обекти. Едни от най-известните обекти в околноста са Роженския манастир и местността Рупите,  заедно с храм-паметник "Света Петка Българска", където е живяла пророчицата Ванга. Там ще усетите едно невероятно спокойствие, което сякаш потвърждава думите на Ванга, че в местността има особена енергия. Роженския манастир е най-големият в този край на страната. В близост до манастира се намира и гроба на Яне Сандански.

 

 

 

Ако все още не сте посетили Мелник, това китно кътче от България, не се колебайте. „BulTravel“  ви предлага невероятни уикенд пакети, дегустационни турове, еднодневни и двудневни екскурзии на символична цена в които ще можете да се насладите на природа, вино и незабравими прживявания.

 

 

 

Пътувайте с BulTravel, Вашият онлайн туристически агент. Планирайте свободното си време и организирайте своята ваканция в Мелник или Сандански. Резервирайки с BulTravel, вземете отстъпка и спестете пари. Приятно прекарване на Вашата мечтана почивка.